Banner
Smart Blog
Non verbale communicatie en Social Media

De non verbale communicatie die mensen uitzenden als ze bezig zijn met Facebook, Twitter, Hyves of Linkedin, in de volksmond Social Media genaamd, roept veel reacties op. Denk er maar eens over na wat het met jou doet, als je een restaurant binnenstapt en de helft van de bezoekers druk is met zijn Smart Phone?

En een paar weken geleden ging ik weer eens met de trein. Ik stapte in en trof alleen maar mensen die druk waren met hun Smartphone, IPad, IPod en zelfs laptop. Het was op het geluid van de racende trein na onvoorstelbaar stil in de coupe. Heerlijk zal je denken! Maar de constant voorovergebogen Smart Phone en IPad starende medereiziger die voornamelijk geïnteresseerd is in hun virtuele wereld, trof mij meer dan ik verwachtte. Als ik in alleen mijn ondergoed was ingestapt met een ontploft kapsel, was het niemand opgevallen.

 Ik kan uiteraard niet beoordelen of de studenten druk waren met het op de valreep nalezen van de stof bedrijfseconomie en de werkende mens nog even hun afspraak bevestigen die over een half uur plaatsvind. Maar bij deze vorm van non verbale communicatie verlang ik stiekem naar de tijd dat er nog geen mobiele telefoons op de markt waren. We bij elkaar op visite gingen om onder het genot van een kop koffie en gebak, toastjes en chips, te informeren hoe het gaat. We in de trein nog interessante gesprekken hadden en elkaar aankeken, konden aanraken en ruiken. Of op school in de pauze je vriendje heimelijk op afstand met je flirtte en naar je knipoogde. Deze manier van flirten staat inmiddels in de geschiedenisboeken, want tegenwoordig ontvang je een berichtje “Vind ik leuk” via facebook of een WhatsApp via je übercoole Smartphone vol met smileys. Ik weet wel wat meer indruk maakt :-)!

Ik heb niets met Social media en heb er ook niets op tegen. Maar het gaat zo ten koste van echt menselijk contact.  Ik zal er vast en zeker ook zelf aan moeten geloven en een keer een Smart Phone aanschaffen. Maar ik stel het zolang mogelijk uit, want ik geniet zo van de non verbale communicatie als ik op de op bijna alle vragen NEE moet antwoorden. Sta je op Facebook? Heb je een Twitter account? Sta je op Hyves? Kan je WhatsApp’en? Nee, je kunt mij bellen, sms’en en mailen…zó 2011, maar heerlijk overzichtelijk!

By: Debora Hemersma On dinsdag 13 maart 2012 Comment Comments( 0 ) Hits Views(9395)
Comments(0)